joi

Ghid pentru alegerea ochelarilor de protectie

Ochiul este fragil si vulnerabil. O simpla iritatie superficiala poate duce la aparitia unor leziuni sau, in cazurile mai grave, la leziuni ireversibile precum pierderea totala a vederii.  Ochelarii simpli de vedere nu ne pot proteja de particule, substante chimice sau de aschiile lemnelor in cazul in care iti desfasori activitatea in domeniul forestier. In plus, ochelarii de vedere nu sunt atat de robusti precum ochelarii de protectie.

Alegerea unui echipament de protectie potrivit este o provocare insa o necesitate. 90% din accidentele survenite la locul de munca survin la nivelul capului si pot fi prevenite daca se foloseste un echipament de protectie adecvat.

Un astfel de echipament trebuie, in mod obligatoriu, sa indeplineasca o serie de caracterstici pentru a asigura proectia si sanatatea purtatorului dar si pentru a-i permite acestuia sa isi desfasoare activitatea in cele mai bune conditii, eficient si lejer.

In primul si in primul rand, ochelarii de protectie trebuie sa se potriveasca cu conturul fetei celui care ii poarta. Daca sunt prea mici sau prea mari risca sa incomodeze purtatorul care la urma urmei va renunta sa ii mai poarte. In plus, ochelarii de protectie trebuie sapermita o mai buna vizibilitate, sa nu limiteze in veun fel campul vizual. Ochelarii trebuie sa se adapteze, sa se plieze tipului de activitate desfasurata de purtator si cerintelor si nevoilor acestuia.

Deoarece nu este vroba de o pereche de ochelari simpla, acest echipament pentru protectia oculara trebuie sa prezinte o calitate superioara a lentilelor si a ramelor folosite. In ceea ce priveste lentilele ochelarilor, majoritatea ochelarilor de protectie sunt conceputi cu lentile din policarbonat, un material mai rezistent decat sticla. Ceea ce inseamna ca va dovedi o rezistenta sporita la zgarieturi, cazaturi sau la diferite tipuri de uzura.

Ramele ochelarilor de protectie sunt si ele mult mai rezistente, suportand cu brio temperaturi ridicate sau scazute. In functie de riscurile cu care se confrunta purtatorul la locul de muna – caldura, praf, substante chimice, lovituri – purtatorul va alege perechea potrivita, in functie de nevoile sale. Exista ochelari cu protectie laterala, frontala, cu ventialtie sau fara ventilatie, cu lentile transparente, cu protectie solara sau chimica sau ideali pentru a proteja ochelarii de vedere, totul depinde de mediul in care urmeaza sa fie folositi.

Marcajele – inscriptionate pe lentila de obicei pe lentila contin logo-ul producatorului dar si alti indicatori precum norme de protectie, nivel radiatii UV etc. Trebuie sa tinem cont de norma de conformitate a ochelarilor, pentru a sti daca acestia ofera protectia necesara activitatii desfasurate.

Normele de protectie – simbolizeaza tipul de protectie oferit de perechea de ochelari respectiva si anume:
-EN 166 – specificatii generale
-EN 169 – filtre pentru sudura
-EN 170 – filtre UV
-EN 171 – filtre IR (lumina infrarosie)
-EN 172 – filtre pentru stralucire solara, uz industrial

Siguranta reprezinta un aspect de care trebuie sa tinem cu totii cont in momentul in care desfasuram o anumita activitate, la locul de munca in special. Zona capului este una sensibila si fragila de aceea folosirea unui echipament de protectie este obligatoriu. O pereche de ochelari de protectie de calitate ne va scuti de probleme si vor preveni accidentele neplacute.

Pe cei de la Ronsal Protect ii puteti contacta fie prin telefon la 0723811041, fie prin mail la CONTACT@RONSALPROTECT.RO pentru orice intrebare sau nelamurire legata de produsele dorite.

Deci, prin urmare, ochelarii de protectie nu ar trebui sa lipseasca din obiectele necesare pentru o protectie totala asupra organismului. Am gasit un articol interesant despre protectia la locul de munca, pe un ziar din Prahova, pe care il puteti citi aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu