marți

Fobia sociala

Fobia sociala reprezinta o forma mai putin cunoscuta a anxietatii. Fobia sociala este acea forma de anxietate la ideea de a fi judecat sau criticat sau de a nu deveni cumva ridicol. In plus, fobia sociala este cea care provoaca anxietatea la ideea de a face ceva care sa atraga critici. Sau la ideea de a face ceva care te face sa pari ridicol. Prin ridicol, persoanele care sufera de fobie sociala inteleg:
-          a rosi brusc.
-          transpiratie abundenta.
-          frisoanele din timpul unei conversatii.

Persoanele care sufera de fobie sociala sunt tensionate, ingrijorate, stresate, incapabile de a rezona sau de a relativiza. Chiar daca aceste persoane se confrunta cu o situatie banala, anxietatea o transforma intr-una in care le este imposibil sa reactioneze. Astfel ca mainile incep sa transpire, ritmul cardiac se accelereaza, se balbaie, au pierderi de memorie...

Fobia sociala poate ca nu are forma serioasa unei anxietati, dar, este o problema ce trebue sa fie tratata. Unele persoane care sufera din cauza ei, evita contactul cu cei din jur, un lucru ce duce la puternice sentimente de depresie si de izolare. Pe de alta parte, aceasta forma de anxietate nu ii lasa pe cei care sufera din cauza ei sa isi realizeze activitatile sau sarcinile din viata de zi cu zi. Sau lucrurile care ii fac sa fie fericiti.

Care sunt deci simptomele fobiei sociale? Pentru a putea vorbi despre o fobie sociala, trebuie sa putem aplica cele trei 6 reguli cu privire la diagnosticul de fobie sociala.
  1. Trebuie sa fii anxios la gandul ca te vei comporta intr-o maniera rusinoasa sau umilitoare.
  2. Stii ca aceasta fobie este exagerata sau ireala.
  3. Situatia sociala duce la un comportament de evitare.
  4. Situatiile care provoaca anxietate au un impact foarte improtant asupra vietii de zi cu zi.
  5. Persoanele care au sub 18 ani, trebuie sa prezinte simptome de anxietate cel putin 6 luni.
  6. Fobia sociala nu poate sa aiba cauze fizice, nici  nu poate fi rezultatul unui abuz de substante.

Cel mai adesea, cauzele genetice ale fobiei sociale, tin de sex si de ereditate. Astfel ca, femeile pot sa sufere mai des de fobie sociala. Dar factorii genetici, combinati cu cei ai mediului duc la o fobie sociala.

Cel care sufera de o fobie sociala, are cel mai adesea, un discurs interior acuzator, chiar foarte acuzator. Isi pune in balanta si critica chiar si cele mai mici greseli. In situatii sociale, se zbate intre teama sa si autocritica sa. In aceste circumstante, nicio experienta nu ii poate fi benefica si nu ii poate servi drept incurajare pentru altele. Prima etapa inspre vindecare o reprezinta acceptarea. Trebuie sa inveti sa te iubesti, sa te accepti asa cum esti, cu calitati si defecte, sa fii intelegator si binevoitor cu propria persoana pentru a accepta sa te expui in fata celorlalti.

Poti trata fobia sociala combatand anxietatea si constructiile anxioase negative. Gratie terapiei poti ajunge sa iti dea seama care sunt factorii ce provoaca anxietatea si de ce ai nevoie pentru a-ti relua viata normala.

Este necesar de asemenea, sa te expui situatiilor care iti provoaca anxietate sau fobie sociala. Terapiile comportamentale si cognitive sunt cele mai interesante in acest sens. 

Pentru orice fel de nelamuriri sau intrebari in legatura cu spitalul de psihiatrie, ii puteti contacta pe acestia la numarul de telefon 0757-540-917 sau 0746-287-101. De asemenea, le puteti trimite mail la adresa laura.catana@doctor-psi.ro sau puteti completa formularul special creat pentru dumneavoastra, in sectiunea contact a site-ului si vi se va da un raspuns in cel mai scurt timp. Prograul este nonstop, fiind un spital privat, pe care il gasiti la adresa Str. Horea, Nr. 148A, Pianu de Jos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu